teisipäev, 13. aprill 2021

Päikesejänku Mesimummidel tekkis mitu tähelepanekut ja küsimust 13. 04. 2021. a.

 

Esimene tähelepanek - ühel taimel, nimelt Tuudul, on tekkinud hulganisti ilma kurgikeseta õisi. Tekkis küsimus, et miks see nii on. Selgitasime välja, et need on isasõied. 

Juba õitsenud kurgikestega õied aga on hakanud kuivama. Järgnes jälle küsimus, et miks see nii on. Nüüd saime teada, et need õied on olnud emasõied aga jäänud viljastamata, sest varem pole isasõisi olnud. 

Tutvusime mõistetega TOLMLEMINE, TOLMELDAMINE, VILJASTAMINE ning kuidas tolmnemise ehk viljastamise protsess taimel käib. Põnev!


Kurgitaimed ise on aga suured ja tublid - kasvavad ise ja kasvatavad tillukesi kurke, millest on näha, et nemad enam ära ei kuiva ja viljale vajalik arenuprotsess on toimunud.

Tegime ka taimede mõõtmisi ja selgus, et kõige pikem on Piip - 140 cm, järgneb Tuut 121 cm, siis Tipp 120 cm ja Täpp 113 cm.


Meie kurgitaimed on juba katnud terve akna ja jõuavad varsti ruloo kinnituseni, kuhu oleme ka ronimisnöörid neile sõlminud. Ei tea, mis siis saab, kui kõrgus otsa lõpeb?


Lugesime oma taimede õied, nii emas- kui isasõied,  kokku ja saime järgneva tulemuse: Piip - 13 emasõit (ei ole isasõisi), Tuut - 4 e.õ., 9 isasõit, Tipp - 13 e.õ. (ei ole i.õ.), Täpp - 11 e.õ. , 1 i.õ. Kui on päris selge, milline kurgike päriskurgiks saab, teeme ka selle loendamise. 
Põnevat uurimist meil jätkub!







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar